IZBEGAVAJTE OPCIJU KOJA POMAŽE WINDOWS 10 SISTEMU: Oštetiće SSD i pojavljivaće vam se plavi ekran smrti!
utorak, 22 decembar 2020 10:45

IZBEGAVAJTE OPCIJU KOJA POMAŽE WINDOWS 10 SISTEMU: Oštetiće SSD i pojavljivaće vam se plavi ekran smrti!

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Najsvežija verzija Windows 10 operativnog sistema je predstavila potencijalno opasnu grešku prilikom korišćenja veoma korisne opcije CHKDSK.

Iako se Microsoft nije oglašavao zbog ovog baga, sve veći broj korisnika prijavljuje problem sa ovom funkcijom.

Ukoliko ne znate, CHKDSK je naredba u Command Prompt-u koja se koristi kada želite da proverite određeni disk, odnosno da proverite da li mu treba popravka i da li je oštećen. Uz to možete povratiti i neke podatke preko njega, ali pretežno služi za traganjem loših i pokvarenih podataka. Sve u svemu je dobra alatka koja popravlja niz problema koje mogu da zadese vaš računar.

Novo ažuriranje operativnog sistema Windows 10 koji se dogodio u decembru, izaziva CHKDSK bag na računarima koji koriste 20H2 verziju OS. Pokretanje ove opcije sa svrhom popravke sada može izazvati plavi ekran smrti, odnosno, blue screen of death (BSOD)! Jednom kada se on dogodi može se videti NTFS FILE SYSTEM kod, koji ukazuje grešku u sistemu.

BornyCity blog koji je ovu informaciju otkrio ističe da su testirali na sedam računara tu grešku, te da prilikom analiziranja diska se ona detektuje kao RAW particiju, opcija /f na CHKDSK verovatno uništava NTFS fajl. Dodaje se da ovaj problem utiče samo na korisnike koji koriste SSD.

Drugi faktori još uvek nisu poznati, ne zna si ni da li su svi računari koji koriste ovu verziju operativnog sistema pogođeni ovom greškom ili je u pitanju skup uređaja sa određenim karakteristikama. Dok se Microsoft ne oglasi, savetujemo da izbegavate ovu opciju, ukoliko iz nekog razloga morate da pokrenete u CMD, odnosno CHKDSK, napravite kopiju sistema pre nego što nastavite.

Izvor: mondo.rs

Pročitano 2485 puta

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

OSTALE VESTI

IT Dream Solution
© 2017 Sva prava zadržana. Dizajnirao IT Dream Solution
Save
Podešavanje cookija
Koristimo kolačiće da bismo vam obezbedili najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako odbijete upotrebu kolačića, ova veb lokacija možda neće funkcionisati kako se očekuje.
Prihvati
Odbaci
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
DoubleClick/Google Marketing
Accept
Decline
Unknown
Unknown
Accept
Decline