Evo kako da kreirate najbezbedniju lozinku koju hakeri neće moći da provale
utorak, 10 avgust 2021 20:57

Evo kako da kreirate najbezbedniju lozinku koju hakeri neće moći da provale

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Složenije lozinke se mogu činiti kao bezbednije, ali one nisu toliko efikasne budući da hakeri često mogu da pogode njihovu kombinaciju slova, brojeva i ostalih znakova, zato stručnjaci predlažu drugačiji pristup..

Stručnjaci britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) predlažu novi pristup kreiranju bezbednijih lozinki za različite onlajn naloge.

Oni tvrde da su lozinke koje se sastoje od tri nasumično izabrane reči bezbdnije od kreiranja složenih kombinacija slova, brojeva i simbola. Lozinke kreirane od tri reči se lako pamte, a osim toga, stvaraju neobične kombinacije slova, što ih čini dovoljno snažnim da onlajn naloge sačuvaju od napada sajber kriminalaca.

Nasuprot tome, iako se složenije lozinke mogu činiti kao bezbednije, one nisu toliko efikasne budući da hakeri često mogu da pogode njihovu kombinaciju slova, brojeva i ostalih znakova pomoću specijalizovanih softvera, piše Guardian.

Ti softveri ciljaju na predvidive kombinacije koje se obično upotrebljavaju da bi lozinke delovale složenije. Na primer, pri smišljanju lozinki slovo "O" se često zamenjuje nulom, a broj 1 znakom uzvika i slično.

Za razliku od takvih, lozinke kreirane od tri različite reči obično su duže, pa su samim tim teže predvidive. Takođe, moguće kombinacije slova koje se pojavljuju u njima još uvek nisu prepoznate od strane hakerskih algoritama za detekciju.

Britanski stručnjaci tvrde da upotrebom šifre od tri reči korisnici postaju manje ranjivi, i dobijaju bezbednije, duže i pamtljivije lozinke.

Izvor: srbijadanas.com

Pročitano 771 puta

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

OSTALE VESTI

IT Dream Solution
© 2017 Sva prava zadržana. Dizajnirao IT Dream Solution
Save
Podešavanje cookija
Koristimo kolačiće da bismo vam obezbedili najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako odbijete upotrebu kolačića, ova veb lokacija možda neće funkcionisati kako se očekuje.
Prihvati
Odbaci
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
DoubleClick/Google Marketing
Accept
Decline
Unknown
Unknown
Accept
Decline