IEEE otkriva 10 najtraženijih programskih jezika u 2018. godini!
četvrtak, 07 decembar 2017 15:39

IEEE otkriva 10 najtraženijih programskih jezika u 2018. godini!

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Institut za elektrotehniku i elektroniku (IEEE) nedavno je objavio spisak vrhunskih programskih jezika za 2018. godinu na svojoj internet-publikaciji IEEE Spectrum

S kontinuiranim rastom interesovanja za softverski inženjering i programerske poslove, mnogi žele da saznaju koje programske jezike vredi učiti. Njihova popularnost sklona je promeni u skladu s tržišnim menama, pa je važno da aktivni i potencijalni programeri stalno prate aktuelne trendove.

Da biste bolje razumeli situaciju, Institut za elektrotehniku i elektroniku (IEEE) nedavno je objavio spisak vrhunskih programskih jezika za 2017. godinu na svojoj internet-publikaciji IEEE Spectrum.

Spisak je interaktivan i može se sortirati na različite načine, ali evo kako se popularni programski jezici rangiraju za tipične čitaoce IEEE Spectruma.

1. Python

Python je jezik broj jedan u 2017. godini i podigao se za dva mesta na lestvici sa svoje pozicije od prošle godine. Ovo je takođe bio najpopularniji jezik koji se najviše pominje u opisu poslova i među „open source“ zajednicama.

2. C

Možete da pratite poreklo ovog jezika sve do ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Uprkos svojoj starosti, C je i dalje popularan kod otvorenih (open source) softvera i za različite druge namene.

3. Java

Objektno orijentisani jezik Java sad već rutinski prolazi na vrhove lista kao jedan od najpopularnijih jezika u upotrebi. Taj jezik je 1995. godine pokrenuo Džejms Gosling u kompaniji Sun Microsystems, koju je kupio Oracle.

Oracle je takođe podneo čuvenu tužbu protiv Googlea za korišćenje Java jezika u operativnom sistemu Android. Iako je Google odneo pobedu u ovoj višegodišnjoj borbi, Oracle ne odustaje i ta situacija još nije rešena.

Ovo je samo jedna od stvari koja dokazuje kolika je moć Java jezika, jer se inače ova dva giganta zasigurno ne bi godinama borila za pravo na njegovo korišćenje.

4. C ++

C ++ je debitovao 1983. godine i nastavio je da utiče na mnoge druge jezike. Tipično, veliki sistemi dizajnirani za komercijalne svrhe koriste C ++, uključujući mnoge popularne desktop operativne sisteme.

5. C #

Inspirisan oštrim muzičkim notama, C # je stigao na scenu kao deo Microsoftovog .NET okvira. U 2017. godini, C # je ušao među prvih pet jezika na IEEE listi, vrativši se tako na mesto koje je izgubio prošle godine od programskog jezika R.

6. R

Dostupan u okviru GNU Opšte javne licence, R se obično povezuje sa statističkim aplikacijama i analizom podataka. Sa snažnim rastom poslova u oblasti nauke o podacima, verovatno je da će R još neko vreme ostati popularan.

7. JavaScript

Pored HTML-a i CSS-a, JavaScript je jedan od osnovnih alata za izgradnju interaktivnih elemenata web stranice i nekih online igrica. Predstavljen 1995. godine, ovaj jezik je porastao od jezika koji je samo za implementaciju na strani klijenata u jezik za rad na strani servera.

8. PHP

PHP, koji je skraćenica za Hipertext Preprocessor, više je usmeren ka razvoju weba, ali se može koristiti i za druge svrhe. Verzija 7.2 će biti objavljena do kraja novembra 2017.

9. GO

Relativno mlad jezik Go je lansiran 2007. godine nakon što ga je interno izgradio Google. Kao projekat slobodnog i otvorenog koda, Go se koristi u mnogim alatima, kao što su Docker, Dropbox, MongoDB i za još mnogo toga.

10. Swift

Najnoviji jezik na listi Swift kreirala je kompanija „Apple“ i predstavila ga u junu 2014. godine. Swift se koristi za programiranje za macOS, iOS, watchOS i tvOS, ali je on open source projekat, tako da je doživeo i druge implementacije.

Koliko vremena je potrebno da biste ovladali programskim jezikom?

Da biste ovladali bilo kojim programskim jezikom, potrebno je vreme, ali su predrasude da je potrebno potrošiti godine da biste počeli da se bavite poslom programera. Manje od 12 meseci dovoljno je da počnete da se profesionalno bavite programiranjem i dobijete prvi posao u sektoru informacionih tehnologija.

Želite da se upustite u učenje programiranja i savladate neki od ovih 10 najpopularnijih i najkorisnijih programskih jezika? Više o tome možete da saznate na obuci za programere.

Izvor: telegraf.rs

Pročitano 3758 puta

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

OSTALE VESTI

IT Dream Solution
© 2017 Sva prava zadržana. Dizajnirao IT Dream Solution
Save
Podešavanje cookija
Koristimo kolačiće da bismo vam obezbedili najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako odbijete upotrebu kolačića, ova veb lokacija možda neće funkcionisati kako se očekuje.
Prihvati
Odbaci
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
DoubleClick/Google Marketing
Accept
Decline
Unknown
Unknown
Accept
Decline